در موقع حوادث و کوفتگی ماهیچه های بدن چه کار باید کرد

بسیاری از مواقع، ما دچار کوفتگی بدن می شویم و یا آسیب دیدن در حوادث، باعث گرفتگی و کوفتگی عضلات بدنمان می شود.

کوفتگی بدن، آسیب و تخریب سلول های عضلات اسکلتی بدن و وارد شدن محتویات آنها ( میوگلوبین) به جریان خون است که میوگلوبین آزاد شده، بر کلیه ها، اثرات سمی داشته و حتی می تواند موجب نارسایی کلیوی شود.

ماندن زیر آوار، عوارض دارویی، اختلالات متابولیک، انجام فعالیت ورزشی شدید، تشنّج، کُزاز، عفونت ( مثل ویروس آنفولانزا ) و مواد مخدر را نام برد.

علائم بیماری  شامل: ضعف، تهوع، درد عضلانی، اُفت فشار خون، تورم عضلات، گیجی، ادرار تیره (ناشی از ورود میوگلوبین به ادرار) و کاهش ادرار است.

مرگ عضلانی

در بیمارانی که به مدت طولانی زیر آوار ساختمانی باقی می مانند به دلیل فشار وارده بر اندام، خون رسانی به بافت های عضلانی دچار اختلال می شود و حتی در مواردی قطع می شود.

اگر نرسیدن خون به بافت عضلانی بیش از شش ساعت طول بکشد، باعث مرگ سلول عضلانی و سپس، وارد شدن میوگلوبین به خارج از سلول عضلانی می شود.

تشخیص

در صورت ایجاد علائم بالینی ذکرشده برای مرگ عضلانی، مراجعه سریع به مراکز درمانی توصیه می شود.

با توجه به شرح حال آسیب عضلانی، تیره شدن ادرار و موارد هشدار دهنده(یافته های بالینی و آزمایشگاهی)، پزشک اقدام درمانی لازم را انجام خواهد داد.

درمان

مایع رسانی لازم به بیمار از طریق وریدی، کنترل حجم ادرار و قلیایی کردن آن، استفاده از داروهای ادرار افزا (دیورتیک)، بررسی مکرر قلب و ریه بیمار (جلوگیری از نارسایی قلب و اِدم ریه) از اقدامات درمانی لازم می باشد./129/302

دکتر سیّد حسن نیک نژاد، متخصص بیماری های عضلانی، طب فیزیکی و توانبخشی

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قزوین