عوامل ایجاد کننده سرطانهای دستگاه تنفس

ریه ها دو ارگان تشکیل شده از بافت اسفنجی هستند که روی دیافراگم و زیر قفسه سینه قرار گرفته اند.وقتی شما تنفس میکنید ریه ها اکسیژن را جذب و به جریان خون تحویل می دهند که در تمام بدن جریان می یابد وقتی شما بازدم میکنید ریه ها دی اکسید کربن را از جریان خون خارج میکنند .سرطان ریه با این روند حیاتی تداخل میکنند و می توانند تنفس را مشکل کنند.

علائم اولیه سرطان ممکن است بدون علامت باشد .در صورت علامت دار شدن این علائم در مراحل اولیه شامل :

·         سرفه مداوم که از بین نمیرود یا تغییر در شدت سرفه یا سرفه دردناک در یک فرد سیگاری باشد.

·         وجود خلط خونی همراه با سرفه که همیشه باید در این مورد با پزشک مشورت کرد.

·         تنفس مشکل ؛کوتاهی نفس خس خس سینه و تنفس صدا دار که همیشه باید جدی گرفته شود و با پزشک مورد مشورت قرار گیرد.

·         کاهش اشتها :در بسیاری از سرطانهای کاهش اشتها وجود دارد و ممکن است منجر به کاهش وزن شود.

·         خستگی بیش ازحد و طولانی مدت

·         عفونتهای مکرر مثل برونشیت و پنومونی (ذات الریه )مکرر ممکن است یکی از علائم سرطان ریه باشد.

·         در مراحل پیشرفته غالبا علائم سرطان بدلیل انتشار آن به سایر نقاط بدن می باشد .

·         این علائم شامل:درد استخوانی ،ورم صورت ،بازوها و گردن ،سردرد وگیجی ؛یا ضعف و خواب رفتن اندام ها زردی ،توده های گردنی یا سایر نقاط استخوانی می باشد.

شانس ابتلا به سرطان ریه در موارد زیر افزایش می یابد:

سن:تقریبا دو سوم سرطانهای ریه در افراد بالای 65 سال تشخیص داده می شود سن متوسط تشخیص71 سال می باشد .

ژنتیک:در افرادی که در اقوام درجه یک آنها سرطان ریه وجود داشته باشد بدون اینکه سابقه مصرف سیگار داشته باشند ریسک ایجاد سرطان بیشتر است .

سبک زندگی:سیگار کشیدن عامل خطر عمده سرطان ریه است .آنهایی که سیگار نمیکشند اما در معرض سیگار درخانه یا محل کار هستند،این دود دست دوم ممکن است به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد .

تماس با آزبستوز یا سایر مواد آلاینده ؛عوامل شیمیایی سرطان زا در محل کار ،خطر سرطان ریه را افزایش می دهند ، بخصوص اگر در فرد سیگاری باشد.

تماس با گاز رادون (رادون یک گاز رادیو اکتیو بدون بو و رنگ است که در برخی خانه ها بخصوص در زیر زمین یافت می شود ) می تواند مستعدد کننده سرطان ریه باشد .

به نظر می رسد که پرهیز از مصرف سیگار و قلیان و مواد مخدر و مصرف رژیم های غذایی حاوی میوه ها و سبزیجات تازه خطر ایجاد سرطان ریه را کاهش می دهند/147/302

دکتر مهسا موسوی ،فوق تخصص بیماریهای ریه، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور،

پایگاه جامع آموزش و فرهنگ سازی سلامت |